Locatie Geessinkweg

Deze prestigieuze prijs voor techniekonderwijs werd op vrijdag 18 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst op school uitgereikt door Pieter Maas Geesteranus (Ir. W. Maas Geesteranus Fonds) en Swen Peeters (WorldSkills Nederland).

Haar leerlingen wonnen eerder dit jaar goud tijdens de grote finale van Skills Talents. Docent Wendy Pereira-Smit viel zelf ook in de prijzen. Omdat zij haar leerlingen zo goed begeleidt en daarnaast een inspirator is voor collega-docenten, heeft zij de Ir. W. Maas Geesteranusprijs gewonnen en mag zich een heel jaar lang de ‘Meest Inspirerende vmbo-docent in het techniekonderwijs 2019’ noemen. Het hart van de docente ligt bij het vmbo: ‘Ik wil mijn leerlingen niet pamperen: door ze uit te dagen in een wedstrijd, kunnen ze boven zichzelf uitstijgen.’

Kennismaken met veel facetten van techniek

Pereira-Smit is coördinator op de Geessinkweg. De Geessinkweg is een Bèta Challenge school waar leerlingen vanaf de eerste klas in aanraking komen met technologie en de toepassing ervan. “Samen met mbo’ers lossen onze leerlingen een bestaand probleem van een bedrijf op. Voor leerlingen in de theoretische en gemengde leerweg is dat een fantastische verbreding, want zo leren ze veel meer facetten van techniek kennen. En van de daarbij passende vervolgopleidingen en bedrijven. Het maakt dat ze straks beter kunnen kiezen. Vooral voor meisjes is het goed om te ervaren hoe leuk en interessant de techniek kan zijn.”

Wilskracht en drive

De leerlingen moeten vooral plezier hebben en lekker in hun vel zitten om goed te kunnen presteren, vindt Pereira-Smit. “Ik kan het niet vaak genoeg tegen mijn leerlingen zeggen: je kunt alles waarmaken wat binnen je bereik ligt, als je maar de wil en de drive hebt. En het gaat niet alleen om winnen, ook de sociale kant is belangrijk. Zo had een team van een andere school in de voorrondes een bepaald kabeltje niet. Eén van mijn leerlingen liet de jury weten dat zij wel hun reservekabel mochten gebruiken. Dat vind ik dan fantastisch.”

Collega’s inspireren

Haar inspirerende manier van coachen en begeleiden betaalde zich uit. En ook voor haar collega’s is Wendy Pereira-Smit een inspirator, zo bleek uit het juryrapport van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs. Waar hem dat in zit? “Ik vind het belangrijk me als docent te blijven ontwikkelen. Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van de hectiek of de administratielast. Maar als je gebruikmaakt van elkaars kwaliteit en van elkaar leert, dan blijf je je ontwikkelen en wordt het nooit saai. Daarin wil ik mijn collega’s graag inspireren.”